Älgjakt och sjuka människor

Den 13 oktober startar älgjakten i södra Sverige. Förra säsongen sköts runt 80 000 älgar. I min morgontidning finns detaljerad statistik om hur många tusen som skjutits i varje del av mellansverige. Endast 2000 i Östergötland, eftersom många jägare ville ge älgsammen en chans att växa till sig, i år beräknas det bli fler. Länsstyrelsen vinterstammen i länet ska ligga på 4500-7500 djur. I artikeln finns också uppgifter om hur hornen mäts för att poängbedömas, och statistik över älgavskutning från 1939 till förra året (den toppade brant runt 1980 med 170 000 älgar och har sedan minskat igen).

Det är så jävla sjukt! Den så kallade "jakten" går ut på att smyga sig på målet och avrätta det från avstånd med en osedd kula. Det viktigaste är att personligen döda så många älgar som möjligt, och så stora som möjligt eftersom dessa horn ger mer poäng. Som om det vore något jävla virtuellt spel! Allt är kliniskt beskrivet med förskönande och icke-affektiva ord, för att inte de stackars bödlarna ska behöva känna någon skuld. Det är bäst att inte tänka på att de utför folkmord, om ock på en annan art. Tortyr, mord, splittrande av familjer - allt sådant är tydligen okej så länge det drabbar någon som ser tillräckligt annorlunda ut. Vad väger det mot underhållningen i att ha absolut makt över liv och död, att själv kunna bestämma vad som är "bäst" för artens utveckling och hur många som det därmed är bekvämt att hålla levande? För att inte tala om riskfriheten i dödandet, den enda som blir skadad i sammanhanget (förutom älgen) är jakthunden som blivit människans komplementära vapen. Det är alltid en orättfärdig tragedi om hunden tar stryk - älgen borde vara hänsynsfull och inte försvara sig, det är väl det minsta man kan begära!

Jag blir äcklad av alla jägare som försöker rättfärdiga sitt intresse genom argumenten att det är bättre för älgstammen att regleras, eller att det är en trevligt naturupplevelse. De kan väl för fan njuta av naturen utan att inkludera mord! Det sker inte ens i självförsvar, älgen är ingen fiende till människan. Och om det är viktigt att reglera arter så att de inte förökar sig så mycket att de förstör naturen, så borde de se till människorna långt före älgarna. Det finns ingen annan varelse som orsakar så mycket förödelse på egen hand - med andra ord skulle det argumentet betyda att jägarna anser att vi ska skjuta av människor på samma sätt (vi är dessutom många fler redan - ta tag i det raskt, skjut av några hundra tusen i Sverige till att börja med! Vad, inte? Blev det plötsligt oetiskt?). Nej, vare sig jägarna vill erkänna det själva eller inte  - så är jakten ett rent nöje som går ut på att utöva diktatoriskt övervåld på ett av de få områden där även ett upplyst samhälle blundar för det.

Jag blir sjukt besviken på mänskligheten vid sådana här tillfällen. Om våldet, ondskan i att inte bry sig om andras plåga, verkligen är så djupt inprogrammerad i beteendet hos människor så kommer vi aldrig kunna överleva oss själva.


Cree Indian Prophesy
Only after the Last Tree has been cut down,
Only after the Last River has been poisoned,
Only after the Last Fish has been caught,
Only then will you find that Money Cannot Be Eaten.


Kommentarer
Postat av: Sve

Väldigt intressant ämne du tar upp. Håller med dig, det är sjukt, men förstår att inte alla förstår/tycker det och att det säkert finns något slags nöje i det för många. Allting fram till själva dödandet är säkert jättespännande, men att döda för nöjes skull... nej skulle inte tro det.



Man kan ju, som du säger, njuta av naturen ändå... och kanske bli jagad av en farlig älg utan att ha ett orättvist övertag (gevär) :P



Om evolutionen gör att vi får älgar som står emot gevärskulor och är listiga och smyger sig på jägarna eller deras hundar så får man ju acceptera det också då tycker jag.



Mest spännande har nog de stackarna som är rörelsehindrade av en eller annan anledning och får sitta i bilen på vägen och vänta på älgen...



Gillar argumentet att människan är jägare i grund och botten, för visst är det väl så att vi måste jaga och få tillräckligt med kött för att överleva vintern, eller? För det hade ju inte varit billigare att köpa mat i affären för alla de tusentalskronor som jakten kostar för den enskilde och för samhället... men det finns säkert "bra" argument mot det också...



Ju mer jag tänker blir min slutsats att: det är jobbigt att försöka se saker på ett objektivt sätt från alla sidor och vinklar, för det går inte att komma till något "rätt" eller "fel". För hävdar man att människan inte ska utnyttja sina tekniska "framsteg" för egen vinning så har man nog själv en lång väg kvar innan man kommer bort från det :P



Men kanonbra inlägg, gillar sånt! Starka åsikter! Mer sånt! Nu ska jag ut och brotta ner lite älgar så vi får mat för vintern i kojan jag byggt av träd, grenar och djurhudar.

2008-10-12 @ 21:49:21
URL: http://sverker84.wordpress.com
Postat av: Shva

Tack för det långa svaret! Det är nog en fråga som inte har något objektivt rätt svar, utan det handlar om perspektiv på vad livet är för oss. Att döda i sig är "naturligt", men det är inte etiskt som nöje eller systematiskt maktmissbruk. Med andra ord, är människan en etisk eller instinktdriven varelse? Men frågan berör också mest personer i ett modernt och välmående samhälle, som aldrig behöver jaga själva för att överleva.



Däremot är det ju inget etiskt fel i sig att uttnyttja tekniska framsteg - redskapen är sällan onda eller goda, utan våra handlingar som styr dem är. Den som propagerar för våld mot djur kan knappast samtidigt propagera för fred mellan människor. Det ena leder till det andra.



Lycka till med älgbrottningen! ;)

2008-10-13 @ 17:32:49
Postat av: Anonym

Aaah, jag skrev ett jättelångt inlägg och sen skulle jag radera en bokstav, då gick den bakåt och all text försvann. Varför finns det textrutor som INTE behåller texten när en del kan det? :)

2008-10-14 @ 01:32:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0