Laser cows

"Not just cows, lazer cows! They keep the grass in trim. Just like real cows! Only with laser."
Jag älskar serier!  (^∇^)

http://www.gunnerkrigg.com/archive_page.php?comicID=604

Campus - back in action

Det är trevligt med liv och rörelse på campus igen! Det var inte förrän studenterna återvände som jag lade märkte till kontrasten från sommaren, då det var rent ut sagt stendött. Jag blir på gott humör av att befinna mig bland en så stor mängd glada människor i min egen ålder! Det är en speciell stämning att vara en del av campus här, en slags gemenskap grundad på att alla lever i liknande situation och drar åt samma håll - sin examen. Dessutom med en avsevärt positivare attityd än i under den motsträviga och studietrötta gymnasietiden.

Att titta på alla studentupptåg som pågår i samband med nollningen är underhållning bara det. På väg till datorsalen idag där jag nu sitter cyklade jag förbi en rad prydligt uppställda PAMPare i militärt stuk och ett gäng utklädda till vad som såg ut att vara åldrade talibaner med pipor.

För första gången i mitt liv ser jag faktiskt fram emot att återvända till en ny termin! Det är om en vecka vi börjar, men jag mjukstartar med att hålla en kort föreläsning och en AI-laboration för de nya ettorna den här veckan. Plus några möten med lärare och andra labbassistenter för att planera och få ordning på de schemaändringar som alltid blir av i sista minuten. Det är fascinerande att bli en del av den andra sidan av myntet också, de som lär ut.

Så varför sitter jag i skolan på morgonen när jag inte har något speciellt för mig här? För att köksrenoveringskillarna stövlat in i min lägenhet, förstås. Gick upp halv sju och drog därifrån runt nio, när det blivit dags för dem att börja borra. Ser fram emot mitt nya kök men tills dess får jag laga mat i allmänrummet ohc ha skafferi och köksprylar nedstoppade i banankartonger. Bra att jag hade sparat dem i alla fall. Klockan fyra är de klara för dagen, kommer antagligen vara ur vägen tills dess förutom en snabb visit för lunch. Tänkte passa på att göra ett japanskaprov eller två, har nämligen två kvar att göra tills deadlinen på onsdag. Om himlen slutar vara så regntung så cyklar jag till Tornby och bunkrar på mig lättlagad mat, och klockan två har jag ett möte. Annars har jag tagit med mig en bok (Den gyllene mannen del 2) och tänkte leta upp ett Vilorum, som finns lite här och där i skolan. Jag har inte använt dem än, men det är lite häftigt att det finns låsbara rum med sängar som man kan låna på campus, så det här är ett bra tillfälle att passa på om något!

Så det var flow det kallades

Ibland har jag myntat min upplevelse av absorption när jag spelar spel likt World of Warcraft som verklighetsflykt. Det låter ganska trist, eller hur? Nu har jag fått ett betydligt bättre namn på tillståndet, och en förklaring varför jag dras till det.

Det kallas, helt vetenskapligt, flow. Jag läste en artikel om det på Psykologifabriken.

"Ett tillstånd där man är så uppslukad av det man gör för stunden, att man glömmer tid och rum. Man använder sina färdigheter till det yttersta och känner sig fullständigt fokuserad."

Huvudkomponenterna är enligt Csíkszentmihályi: "Balans mellan utmaning och färdighetsnivå, tydliga mål, direkt feedback, en känsla av kontroll över situationen, intensivt fokus på uppgiften, sammansmältning av handling och medvetande, förlust av självmedvetande, förändrad tidsupplevelse och aktiviteten som självförstärkande."

Det är på pricken hur det fungerar! Även om jag ibland blir irriterad på spelet eller andra människor i det, så kan jag upprätthålla känslan av flow nästan oavbrutet upp till 6-7 timmar i sträck. När jag har uppnått flow-känsla i andra aktiviteter, som t ex när jag tecknade, så har det handlat om betydligt kortare stunder. Och det är därför jag dras tillbaka till WoW, därför jag tror mig vara beroende av spelet - för att upplevelsen av flow är så behaglig. Det är faktiskt viktigare än de andra komponenterna - umgänget med vännerna och driften att bli skickligare och mer behövd av andra.

Det är finslipade tekniker som ger möjligheten till flow, så ett krav är att man lärt sig hantverket väl. Det är inte många andra enskilda situationer som jag spenderat så mycket tid till som att träna min jägare, så det är inte särskilt märkligt att jag har möjligheten där.

"Flow syns i hjärnans elektroniska aktivitet. I psykologisk forskning har det visat sig att personer som ofta upplever flow är bättre på att minska aktiviteten på de mentala kanaler som de inte behöver för just den uppgift de koncentrerar sig på. Personer i flow sorterar alltså bort den information som inte är intressant. Den djupa koncentrationen, som annars kräver stor ansträngning, kommer automatiskt i det tillståndet. Och lämnar plats för njutning, menar Mihály Csíkszentmihályi."

Men som de skriver i artikeln, så är flow inte enbart positivt. Det kan bli beroendeframkallande, och orsaka att man blir egocentrisk och disträ när man inte kan släppa tankarna på den flow-framkallande sysslan. Tja, jag får nog inse att det är där jag är. Delvis åtminstone, det är inte så illa att jag blir osocial av det - det var jag redan. ;)

Så då har jag en rimlig förklaring varför jag spelar WoW. Jag undrar om det är när flow-känslan minskar eller försvinner som man tröttnar på spelet? Det kan mycket väl vara så.

Studiemedlet sänks 2010

Härliga nyheter. Istället för att knappa in på glappet mellan studiemedlet och inflation så gör vi tvärt om. Smart, eller hur?

I praktiken har studiemedlet sänkts de senaste åren, eftersom samhällets kostnader ökat mer än vad medlen höjts. Inför nästa år har Statistiska Centralbyrån räknat ut en sänkning av "prisbasbeloppet" i samhället, vilket resulterat i en rekommendation till regeringen på en sänkning med nästan en hundralapp i månaden för studiemedel. Jag tvivlar på att hyresvärdarna lika noggrant följer Statistiska Centralbyråns rekommendationer.

Detta trots att flera beräkningar som gjorts på studenters ekonomi de senaste åren visar att den inte går runt - med flera hundralappar back varje månad.

Härliga tider för alla rika studenter.

Förkyld

Hur lyckades jag bli förkyld mitt i sommaren? Vad jag bara trodde var det gamla vanliga pollensnörvlandet i förrgår utvecklades till feber, hosta och ännu mer snörvlande idag. Det blev nog inte bättre av att jag glatt var och tränade hårt på gymmet igår kväll, eller att jag väcktes av en utdraget borrande i grannens vägg klockan åtta i morse.

Men tja, då fick jag en god ursäkt att skippa jobbet och sitta och spela WoW istället (vi ska ha labassitentmöte imorgon, men det får jag avstå ifrån). Min helande druid är nu uppe i level 71. Det intensiva levlandet kommer avta från nästa vecka, när jag börjar skolan igen och återgår till enbart helgspelande, men jag tror inte det tar så många veckor till level 80 trots det. Sedan ska jag bli en riktigt bra raidhelare! Det är precis vad vi behöver. Dessutom är det roligt att hela, det är helt annorlunda mot att vara dps. Jag stirrar på de andras livsmätare och bryr mig knappt alls om fienderna. Det kan bli riktigt underhållande att försöka hålla alla vid liv och göra avvägningar i prioritering och vilka spells som ska användas vid varje ögonblick. Har fortfarande en tendens att glömma bort mig själv, efter min livsmätare sitter lite avskilt från de andra, och att overheala för att vara på den säkra sidan. Men så är tankarna inte uncritable på den här nivån heller.

Jag ser inte fram emot att försöka sova med så här mycket ont i halsen, men jag ska gå och lägga mig till slut ändå. Jag misstänker att borrmännen spawnar klockan åtta imorgon också. Är lite orolig för hur bra det kommer fungera nästa vecka, när de ska vara i min lägenhet och byta ut hela köket. Måste flytta alla köksgrejer (och kylskåpet) till kartonger ute i rummet, litet som det är, och laga mat i allmänrummet tillsammans med de andra fem vars lägenheter renoveras samtidigt. Tio dagar ska det ta. Men bara jag blir frisk tills dess så kan jag spendera det mesta av dagarna utanför lägenheten. :)

Stockholm - Linköping tur och retur

Precis som jag trott så blev livet mycket trevligare i sällskap med min familj. Jag älskar dem verkligen, och de är så goa mot mig. Otroligt skönt att med gott samvete kunna släppa all planering, vägletande och fixande för några dagar och bara flyta med genom andras omsorger. Trots överhettning, pollenchock och sömnbrist hade jag väldigt trevligt. Vi (jag, mamma, pappa och Tove) var ute i skärgården på lördagen och slappade runt. På söndagen hjälpte vi Tove att åka runt och hämta begagnade möbler hon köpt till sin nya lägenhet på Söder. Vi andra bodde under helgen i en av mina fastrars lägenhet, som stod tom eftersom hon är i Bulgarien med familjen. Väldigt bra! De hade också en oerhört gullig hamster som vi tog hand om. Lyxigt nog blev jag bjuden på all mat och turistande, tillika skjuts av pappa som svängde förbi Linköping på vägen från och till Halmstad. En superb helg!

Den här sista veckan innan terminen ska jag vara lite mer seriös. Planen är att förbereda labbassistentjobbet för introkursen (det för programmeringen startar först några veckor senare) genom att skriva labbar och examinationer samt sätta mig in i de studentuppgifter som är färdigutformade. Jag ska också kämpa på med japanskan, vilken det är två veckor kvar av. Jag har inte studerat tillräckligt under de senaste veckorna, dels på grund av att jag varit bortrest och dels på grund av att jag tappat motivationen en aning när det blev så svårt. Men jag kommer säkert kunna klara av de sista proven och inlämningsuppgifterna även om det blir lite stapplande, genom att åtminstone delta på lektioner och översätta de papper vi får ut. Det får duga, jag hade ändå från början inställningen att plugga så mycket som det passade mig och inte med avseende på något betyg - och just nu har jag annat på gång. Det blir bra, jag har i vilket fall lärt mig en hel del och har material att studera vidare på egen hand i sakta mak under hösten!

Dags att cykla till stan och utträtta ärenden - har hört att det ska regna imorgon. Dessutom känner jag mig lite för seg för att börja jobba direkt, lite luft och rörelse piggar upp hjärnan. :)

Humörsillustration

Ah! Jag är på förfärligt dåligt humör och hittade en perfekt illustration av detta.



Bild lånad från Tycoongames.

Dessutom har jag återupptäckt ordet förfärligt och genast blivit mycket fäst vid det.
Ibland är svenskan ett bra skönt språk.

Iväg till att hälsa på familjen nu, förhoppningsvis mår jag därför bättre snart!

RSS 2.0