Magsjuka och julkort

Som variation har jag nu fått magsjuka istället. Fick lov att ställa in mammas och Görans besök imorgon, attans! Tur att det är helg i alla fall, missar inte så mycket på universitetet. Hoppas det går över innan tentan på torsdag! Enligt sjukvårdsrådgivning.se (bra sajt förresten) ska jag se till att dricka ordentligt, annars finns det inte direkt något att göra. Tja, jag får vara hemma och roa mig med mina intressen i alla fall! Som bonus sparar jag in pengar på mat. ( ^_^)

Fick hem en katalog från Unicef med riktigt fina julkort. Tror jag ska handla dem där i år igen, så stödjer jag åtminstone ett par fattiga barn i min julöverkonsumtion. :) Vintersilhuetter var supersnygg (I ♥ illustrationer) så den får det bli!

Om fildelning

Ulf Pettersson har en välskriven blogg om bland annat fildelning. Jag finner det högst intressant att läsa vad media och privatpersoner har att säga om fildelningens vara. Ulf påpekar att kopiering per definition inte kan vara stöld, eftersom stöld innebär att den bestulne faktiskt förlorar det stulna och inte längre kan använda det själv. Han ställer sig också frågande till hur fildelning kan ge hårdare straff än misshandel, barnpornografibrott, djurplågeri och vållande till annans död. Vem är det egentligen som tycker att dessa brott är skonsammare?

Kopiering är aldrig stöld
Oproportionerligt straff i fildelningsdomen
Varför så hårda straff för kopiering?




Är du vänsterhjärnad eller högerhjärnad?

Hittade denna skojiga länk:
The Right Brain vs Left Brain test

Jag använder tydligen min högra hjärnhalva mest, vilket kan tänkas stämma. ( ^ _ ^ )
I synnerhet första raden under hjärnhalvornas funktioner - uses logic (vänstra) eller uses feeling (högra).

Vad fick du? ( ゚▽゚)

Nu vänder det

Idag känner jag mig skönt frisk och på gott humör! Äntligen har jag tränat och blivit pigg dagen efteråt, istället för sjuk. Sweet! Är nöjd med min insats i skolan idag (tio till åtta) efter att ha slappat med studierna två veckor - det kommer säkerligen räcka gott att tentaplugga intensivt en vecka för godkänt.

Efter att ha inspirerats av boken "Munken som sålde sin Ferrari" (som jag av en slump hittade i Jonas bokhylla) har jag bestämt mig för att göra ett friskt försök att forma om mitt sätt att tänka. Jag funderar nämligen på om mitt allmänt dåliga hälsotillstånd kanske inte berott på fysiska skador, utan snarare på långvarig mental obalans (oro osv). Till och med vetenskapen konstaterar att det brukar mynna ut i fysiska symptom. Det var ganska enkelt att inse vad jag gör för fel - jag fokuserar 99% av tiden på negativa saker. Så nu tänker jag göra mitt bästa för att rikta mina tankar mot positiva aspekter istället, och fundera på vad jag kan göra för att förbättra saker ännu mer!

Så min hypotes är alltså: glädje = livskraft! Let's testa den! (^∇^)

Jättetrollsländor

Insekterna var bland de första som kravlade upp ur havet för 400 miljoner år sedan (till och med innan träden). De var tydligen lite större än vi är vana vid - som en trollslända med vingspann på 75 cm. Tänk dig en sådan komma surrande och vilja vila fötterna på ditt huvud. Har du någonsin spanat in en trollslända i närbild? Från håll ser de graciösa och vackra ut, men i närbild mer som armerade mördarmaskiner. Brrr...





Djurförsökens moral

Jag läser gärna regelbundet populärvetenskapliga tidskrifter för att ta del av vad nya saker som människan hittar på. Men de senaste åren har en känsla av obehag kryper på mig allt mer när jag läser om medicinska framsteg. Det finns någon slags fundamental skillnad i etik mellan vetenskapsmännen och mig själv när det kommer till djurförsök, men som jag inte har kunnat förklara ordentligt. Jag har helt enkelt inte kunnat förstå hur man kan anse att nästan allt lidande hos försöksdjur kan uppvägas av de för människan medicinska framsteg som det ger.

Idag kunde jag äntligen sätta fingret på saken, med hjälp av av boken Filosofernas svar på de stora frågorna (lättsam och fascinerande, rekommenderas!) som jag av en slump hittade på biblioteket.

Det är nämligen så att vi har blandat in två i grunden olika värdesystem. Frågan är: Har djur och arter intressen och rättigheter som vi bör respektera oberoende av de eventuella fördelar de ger oss? Enligt de flesta inblandade i djurförsök så är människornas överlevnad och välmåga rankad ett steg högre än andra varelsers dito. Detsamma gäller de flesta svenskars åsikt, enligt en enkätundersökning från Vetenskapsrådet.

Jag påstår inte att det är ett felaktigt synsätt - till en lägre gräns håller jag med själv. Troligtvis är det en biologisk överlevnadsmekanism att ta hänsyn till sin egen art i första hand.

MEN... här kommer min moraliska ståndpunkt in. Mitt synsätt är att alla levande och kännande varelser har samma grundläggande rätt att bli väl behandlade och inte utsättas för oberättigat lidande. Med detta följer att det är moraliskt förkastligt att tortera och döda hundratusentals råttor för att rädda livet på hundratals människor. Jag inser att jag skulle se annorlunda på saken om människorna ifråga var mina närstånde, men då handlar det inte om ett moraliskt beslut utan direkta känslor och det har egentligen inte med diskussionen att göra. Hur avancerad livsformen är, och därmed hur kapabel den är till att känna både fysiskt och psykiskt lidande, spelar däremot en viss roll - att tortera en primat är värre än en bananfluga, även om det senare också är förkastligt, på grund av deras mer komplexa upplevelse av lidande (beroende på nervsystem/hjärna/känslor/psykologisk förmåga). Att man i längden kanske kan minska mer lidande än man skapar är inte ett tillräckligt motiverande argument - dels på grund av osäkerheten i resultatet, dels för att bättre välmåga för vissa inte uppväger lidandet hos de andra (i synnerhet om dessa är lika många eller fler). De som dessutom argumenterar för lidandet hos fåtalet för flertalets hälsa som princip, borde givetvis inkludera människor i djurförsöken - det skulle trots allt krävas mycket färre människor eftersom många problem med djurförsök kommer sig av att de har annorlunda biologi. Anser man att människoförsök ändå är moraliskt fel, men inte på andra djur, så är inte principen giltig. Det hela slutar med huruvida man värderar människor som hierariskt längre upp på värdeskalan, eller på samma nivå som andra djur av närliggande komplexitet. Beroende på var man står i den frågan, kan man sedan dra helt olika moraliska slutsatser om djurförsök.

Ett konkret exempel från Forskning & Framsteg 7-08 (citat från artikeln):
Forskare har för första gången genförändrat apor så att de får en sjukdom som annars bara drabbar människor.
Huntingtons sjukdom är dödlig och mycket plågsam för människor som drabbas. Tanken är att dessa apor ska göra det möjligt att ta reda på hur sjukdomen fungerar, och i bästa fall hindra att den bryter ut. - Jag tycker att det vore oetiskt att inte utveckla den här djurmodellen med tanke på hur hårt sjukdomen drabbar människor, säger Anthony Chan, hjärnforskare vid Emory University i USA.
Mitt svar är redan givet. Vad tycker du?

Filosofi & AI i serieform

Återupptäckte en serietecknare på nätet som jag besökte för länge sedan: Dresden Codak. Har just läst varenda sida i arkivet efter att ha blivit ännu mer fascinerad genom mina nya kunskaper om filosofi, psykologi och AI. Snyggt tecknat i fantasy/sci-fistil är det också. Här är några strippar jag kan rekommendera!

You have been awarded a place in Secular Heaven, an afterlife reserved exclusively for those who don't believe in it. Also there are dragons! [ Länk ]

10th Level Apologist: FOOLS! I cast Selective Perception to hide my true form! And now I've lured you into this church, where I gain +20 charisma! [ Länk ]

Ma'am, are you aware that working in your dreams is a violation of federal labor laws? By working here, you a eprofiting from your creative energy alone, without having ideas bought and sterilized by god-fearing american business interests. [ Länk ]

Far removed from the Western dread of ghosts and various spooks, the Toltecs saw death as the highest experience in life. How rational is our own fear, then? As Zhuangzi put it, "How do we know the dead long for life? Perhaps death is to awake from a dream, and we cannot remember why we lived at all?" [ Länk ]

Åh nej

Jag blev sjuk igen! Jag som trodde det äntligen var över. Men tre timmars sömn pga ont i halsen och näsblod på morgonföreläsningen (som jag trots allt gick på) säger liksom emot. Jäkla skit att aldrig bli frisk! Det var ju skönt att träna i förrgår, gjorde mig på gott humör. Men jag mådde dåligt dagen efter och nu är det etter värre. Min kropp klarar ju ingenting! Hur är det meningen att jag ska kunna må bra om jag inte ens får träna lättsamt? Antingen motionerar jag inte och blir helt orkeslös, eller så gör jag det och blir sjuk. Jag blir så arg! Inte finns det något fel på mig heller, sjukvården står som dumma frågetecken som vanligt. Går det inte att påvisa symptomen med enkla metoder så är jag frisk och står där och ljuger. Jävla skit. Jag orkar inte ens laga lunch, så jag tänker bara sitta här med två mackor i magen och spendera så lite energi som möjligt.

Dikt: The silent people

Hittade en dikt jag skrev för två år sedan. Lite åt det deppiga hållet, men den var ganska bra ändå! Passar bra apropå föra inlägget.


The world is screaming
Do you ever listen to it?

All the silent people
It's you, you whom will make it fall

The world is screaming
It's there for you to hear

All the silent people,
covering your ears, closing your eyes

You think that is called peace,
averting the truth?

You think the noise will fade,
when you turn your back?

The world is screaming
and all the silent people
still have a choice


Älgjakt och sjuka människor

Den 13 oktober startar älgjakten i södra Sverige. Förra säsongen sköts runt 80 000 älgar. I min morgontidning finns detaljerad statistik om hur många tusen som skjutits i varje del av mellansverige. Endast 2000 i Östergötland, eftersom många jägare ville ge älgsammen en chans att växa till sig, i år beräknas det bli fler. Länsstyrelsen vinterstammen i länet ska ligga på 4500-7500 djur. I artikeln finns också uppgifter om hur hornen mäts för att poängbedömas, och statistik över älgavskutning från 1939 till förra året (den toppade brant runt 1980 med 170 000 älgar och har sedan minskat igen).

Det är så jävla sjukt! Den så kallade "jakten" går ut på att smyga sig på målet och avrätta det från avstånd med en osedd kula. Det viktigaste är att personligen döda så många älgar som möjligt, och så stora som möjligt eftersom dessa horn ger mer poäng. Som om det vore något jävla virtuellt spel! Allt är kliniskt beskrivet med förskönande och icke-affektiva ord, för att inte de stackars bödlarna ska behöva känna någon skuld. Det är bäst att inte tänka på att de utför folkmord, om ock på en annan art. Tortyr, mord, splittrande av familjer - allt sådant är tydligen okej så länge det drabbar någon som ser tillräckligt annorlunda ut. Vad väger det mot underhållningen i att ha absolut makt över liv och död, att själv kunna bestämma vad som är "bäst" för artens utveckling och hur många som det därmed är bekvämt att hålla levande? För att inte tala om riskfriheten i dödandet, den enda som blir skadad i sammanhanget (förutom älgen) är jakthunden som blivit människans komplementära vapen. Det är alltid en orättfärdig tragedi om hunden tar stryk - älgen borde vara hänsynsfull och inte försvara sig, det är väl det minsta man kan begära!

Jag blir äcklad av alla jägare som försöker rättfärdiga sitt intresse genom argumenten att det är bättre för älgstammen att regleras, eller att det är en trevligt naturupplevelse. De kan väl för fan njuta av naturen utan att inkludera mord! Det sker inte ens i självförsvar, älgen är ingen fiende till människan. Och om det är viktigt att reglera arter så att de inte förökar sig så mycket att de förstör naturen, så borde de se till människorna långt före älgarna. Det finns ingen annan varelse som orsakar så mycket förödelse på egen hand - med andra ord skulle det argumentet betyda att jägarna anser att vi ska skjuta av människor på samma sätt (vi är dessutom många fler redan - ta tag i det raskt, skjut av några hundra tusen i Sverige till att börja med! Vad, inte? Blev det plötsligt oetiskt?). Nej, vare sig jägarna vill erkänna det själva eller inte  - så är jakten ett rent nöje som går ut på att utöva diktatoriskt övervåld på ett av de få områden där även ett upplyst samhälle blundar för det.

Jag blir sjukt besviken på mänskligheten vid sådana här tillfällen. Om våldet, ondskan i att inte bry sig om andras plåga, verkligen är så djupt inprogrammerad i beteendet hos människor så kommer vi aldrig kunna överleva oss själva.


Cree Indian Prophesy
Only after the Last Tree has been cut down,
Only after the Last River has been poisoned,
Only after the Last Fish has been caught,
Only then will you find that Money Cannot Be Eaten.


Livets små under

Jag hittade en kudde stor som en hel säng! Och den massivaste chokladboll jag sett till salu, 1 dm hög!

Tänk vad överraskad man blir ibland. ( ゚▽゚)

Saker du inte visste om världen

All right, tillbaka efter tentan! Det gick ypperligt - själva tentan var ganska lättsam efter det stenhårda pluggandet före. (^∇^) Nu kan jag njuta av en äkta ledig helg!

Idag hittade jag äntligen snygga soffkuddar - det är otroligt vad många fula kuddar som finns. Fattas bara en jättestor svart myskudde nu!  Och tja, matbord och tv och gardiner. Det går framåt i alla fall! (^_-)

Är det någon som kan berätta för mig vad Windows menar med "klibbiga musklick"? Kanske att man kan bocka för alternativet om man har kletat in för mycket matrester i sin mus, så tar datorn hänsyn till klibbeffekterna?

Fick en häftig bok av Illustrerad Vetenskap. Bläddrade i några sidor och hittade fascinerande saker jag inte visste om! Vad sägs om det här:

  • Extremofiler: livsformer som t ex kan leva utan syre, i nästan kokande syra, eller där det inte har regnat på 400 år. (Inget med pedofiler alltså, om du associerade som mig.)

  • Vatten kan vara varmare än 100 grader. Det finns dessutom extremofiler som lever i vatten på upp till 130 grader! Det heta vattnet sprutas upp direkt ur jordens inre, och anledningen till att det inte kokar är det höga trycket i djuphavet.

  • För 74 000 år sedan överlevde bara 2000 - 6000 Homo sapiens den rådande istiden. Idag befolkas jorden av ca 6 miljarder människor.

  • Allt liv på jorden baseras på kol, som utgör ca 1% av jordens massa. Med andra ord är livet ganska försumbart. ;)

  • Jorden väger 5 973 700 000 000 000 000 000 000 kg. Vänta, vem vägde?

~(=^・・^)  ノMeow

RSS 2.0