Manligt och kvinnligt

I våra språkvetenskapliga laborationer har vi fått i uppgift att analysera manligt och kvinnligt i språket. En artikeln av Susan Hunston hade ett högst intressant stycke om just detta.

"Caldas'Coulthard and Moon (1999) investigate a corpus of the Sun and News of the World newspapers to discover the adjectives collocating with words such as man and woman. The two lists of adjectives are significantly different, with only woman being modified significantly often by adjectives indicating physical appearance, such as beautiful, pretty and lovely, and only man being modified significantly by adjectives indicating importance, such as key, big, great and main. Further investigation confirms this assymetry. For example, the adjective right is used to modify both woman and man, but right woman most often means 'the right woman for this man' whereas right man most often means 'the right man for the job' (Hunston 1999a). These findings suggest that women and men are construed differently by the discourse of popular newspapers, affirming inequality beteen the genders in society."

Vidare diskuteras att det här skulle kunna betyda helt olika saker. Den första tolkningen (och min egna) är att kvinnor anses vara mindre värda i dessa texter. Men det kan också tolkas som att män är emotionellt inkompetenta eftersom de oftare behöver 'the right woman' för att leva ett fullkomligt liv. I vilket fall är det här bara representativt för just dessa tidningar under en viss tidsperiod - men vad är det för budskap de för ut egentligen?


Liten ordlista:
korpus - textsamling
collocating with - förekommer ofta tillsammans med
significantly - märkbart, över en viss statistisk gräns

Sanningen om introverta människor

Jag hittade en insiktsfull och fascinerande artikel om introverta vs extroverta människor. Jag hör själv helt och hållet till den förra kategorin, och har länge känt att mitt ensamhets-behov är kraftigt avvikande (om än inte problematiskt, så länge jag tar hänsyn till det). Men när jag läser den här artikeln faller det hela på plats, och det verkar inte så onaturligt längre.


Intressanta utdrag:

Extroverts are energized by people, and wilt or fade when alone. They often seem bored by themselves, in both senses of the expression. Leave an extrovert alone for two minutes and he will reach for his cell phone. In contrast, after an hour or two of being socially "on," we introverts need to turn off and recharge. My own formula is roughly two hours alone for every hour of socializing. This isn't antisocial. It isn't a sign of depression. It does not call for medication. For introverts, to be alone with our thoughts is as restorative as sleeping, as nourishing as eating. Our motto: "I'm okay, you're okay—in small doses."

Extroverts have little or no grasp of introversion. They assume that company, especially their own, is always welcome. They cannot imagine why someone would need to be alone; indeed, they often take umbrage at the suggestion.

Many actors, I've read, are introverts, and many introverts, when socializing, feel like actors.



Så sant, så sant! Jag älskar att umgås med mina vänner och familj, men i mindre doser. Så snart jag har varit social behöver jag ladda upp livsbatterierna genom att vara för mig själv ett par timmar - eller i fall av långa sociala situationer, flera dagar. Jag påverkas väldigt starkt av närvaron av andra människor (jag kan känna det både fysiskt och mentalt om jag vet att någon befinner sig i samma rum), och det drar energi att vara så uppmärksam både på hur jag själv agerar (skådespelar-syndromet) och vad den/de andra säger, tänker och önskar (vilket jag lyssnar på inte bara genom tal, utan även kroppsspråk, ansiktsuttryck, stämning och allt annat icke-verbalt).

Det handlar kanske trots allt inte om att jag agerar på ett felaktigt eller energislösande sätt, utan det är bara så som jag är. Som varandes en introvert människa. Skönt!

Läs hela artikeln här.

Vårväder

För att fira mitt inköp av dyra eccologiska vårskor igår beslöt sig naturen att ställa till med snöblaskoväder. 1-0 till naturen!


Mitt fönster


Det syns visserligen inte på bilden, men det snöar för fullt där ute, och smälter så fort det rör vid något. Till exempel mina ögon när jag cyklade till skolan. På hemvägen kom jag på den smarta idén att använda paraply! Det blåste visserligen lite mycket, men snön virvlade inte upp längre än till näsan. 1-1 till mig och naturen!

Nu ska jag inte ge mig ut mer idag. Spenat, potatisbull och Doctor Who-dags! ♥

Aftonbladet + socialbidrag

Snubblade över Fattigbloggen, med en Aftonbladetreporter som testar att leva på socialbidrag. Från 35 000 kronor till 8 281 kronor. Bra idé, om än lite halvtam - hon har ju sin ekonomi fixad så snart hon önskar. Det är dessutom mer pengar än vad jag lever på - mer pengar än alla studenter som inte jobbar extra utöver heltidsstudierna lever på. Det är inte särskilt svårt egentligen, man får bara lägga av med att slösa. Jag har fortfarande råd med allt som är nödvändigt och nöjen därtill. Folk med höga månadsinkomster kan vara så bortskämda... jag vet, för jag har varit där ett halvår själv! Tusenlapparna bara flyger iväg. Ett behagligt levnadssätt, men långt ifrån nödvändigt. Testa att leva på 6000 eller 4000 istället, Jessica Ritzén, och du får veta hur det känns att vara fattig.

Men det är fortfarande ett bra initiativ - som många har sagt före mig, det borde vara obligatoriskt för alla högavlönade människor att leva på socialbidragsnivå ett tag. Bara för att få perspektiv på pengar. Det går inte att bara säga "skaffa ett jobb" till alla heller, för vårat samhälle bygger på ett ganska stabilt antal procent arbetslösa - annars fungerar inte arbetsmarknaden. Men det kan bli ett helvete för de som hamnar utanför. Tyvärr är det så våran värld fungerar.

Kurs i självkänsla

Jepp, idag var jag på möte. Skolhälsan tipsade mig nämligen om att de håller en kurs om självkänsla och lite annat smått och gott.

Jag var klart upplivad när jag gick därifrån, men kanske inte på det sätt som var tänkt. Jag fick nämligen ett helt nytt perpektiv på min egen självsäkerhet! Vilket gäng det var som samlades i grupprummet. Luften var tjock av besvärad osäkerhet, så mycket att det faktiskt kändes fysiskt . De elva deltagarna satt mer eller mindre och kröp ihop, stirrandes knäpptyst i bordet. Efter att ha umgåtts med min klass och andra bekanta har jag vant mig vid sociala och utåtriktade människor, så mycket att jag börjat ta det för självklart - för normen, default-värdet.

Det smärtar mig visserligen att se hur de här människornas osäkerhet får dem att må, men en annan sak slog mig desto starkare. Jag är ju inte alls sådär numer! Utan att reflektera över det har jag blivit klart självsäkrare de senaste åren. Det var en ganska häftig insikt - uppfattningen att jag är blyg och osäker har liksom hängt kvar sedan jag var liten.

Fascinerande. Plötsligt känner jag mig inte så misslyckad. :3

Färöiska

Apropå grammatik så blev jag plötsligt högst tacksam att vi inte lär oss den färöiska. Här sitter jag helt oskyldigt och googlar efter huruvida "själva" verkligen en determinator eller ett pronomen, och så stöter jag på en förklaring av bestämt och obestämd artikel. I svenskan är dessa "den, det" och "en, ett".

I färöiska finns...

Obestämd: ein, eina, einar, einari, eini, einir, eins, einum, eitt, -ur

Bestämd: hin, hina, hinar, hini, hinir, hinna, hinnar, hins, hinum, hitt, -in, -num, -ins, -nir, -nar, -nna, -an, -na, -nir, -nnar, -ni, -nar, -ið, -ins, -ini

Bevare mig väl! (>__< )

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Artikel_(grammatik)

Aliens in Your Home: Python

Fy fan vad bra jag är! På två dagar har jag skapat ett spelembryo med en karaktär som kan förflytta sig och väggar han inte kan gå rakt igenom. Vilka framsteg! Aliens in Your Home har spelet döpt sig själv till. En invasion alltså, och bara DU kan rädda mänskligheten! Eller vänta, det var Terry Pratchett. I vilket fall ska man röja bort alla aliens som springer runt och leker oskyldigt (?) i ens hus.

För tillfället klurar jag på hur jag ska lyckas byta mellan välkomstskärmen och spelets banor. Jag tror att det får bli en uppgift för nästa session!

Här är några bilder på hur spelet ser ut i detta stadie. Området till vänster ska innehålla diverse karaktärsinformation (yes, man kommer kunna levla! och samla poäng!) medan det svarta området ska byggas banor på. Eller bananer? Det är gott. Det kanske blir banan-aliens.



WoW-spelare siktad i dagsljus

Och så en nyhetsrapport från Dagens Svenskbladet!

http://www.svenskbladet.se/sverige/index.php?alias=wow_spelare_siktad_i_dagsljus.html

Jag håller på att garva ihjäl mig medan jag plöjer de mest lästa nyheterna. :D
 
DS funnet genom den utomordentliga Spelbloggen, skriven av en WoW:ande gamer av kvinnlig inkarnation.

Förra gången gick piratfrågan att lösa

Ola Larsmo på DN.se uppmärksammade mig på en intressant bit nutidshistoria. Skådar jag icke lite déjà vu i krokarna?

"På trettiotalet rasade en utdragen upphovsrättslig strid. Svenska författare menade att om deras böcker lånades ut gratis på biblioteken så skulle folk naturligtvis sluta köpa böckerna. Andra hävdade tvärtom att biblioteken gynnade bokförsäljningen, att folk helt enkelt läste mer. Låter det bekant?

Under många år var motsättningarna hårda. Författarföreningen, som Författarförbundet hette då, gick ut med förslag om ”bokkarantän” – att en bok inte skulle få finnas på bibliotek förrän efter två år. Det hände också att författare försåg sina böcker med varningstexter där det stod ”får ej lånas ut på bibliotek”.

Med tiden svalnade de heta känslorna – slugiltigt när man på femtiotalet införde en blygsam biblioteks­ersättning, där varje författare fick några ören per lån. (Somliga kritiker menade att det var tekniskt omöjligt att räkna ut sådant.) Författarfonden tillkom bland annat för att fördela denna ersättning och fondera delar av den, som sedan ges som stipendier.
"

Kanske bredbandsskatt inte är en så tokig lösning, trots allt. Det har fungerat för böcker, kassettband, CD- och DVDskivor hittills. Varför icke även internet?

Läs resten av artikeln här.

Urk

Jävlar också, jag tar tillbaka det. Jag mår inte alls bra, trots att jag försökt låtsas som något annat. Jag har varit så sjukt trött de senaste veckorna, har ångest över hur jag ska klara av skolan och fixa ett sommarjobb och känner mig otillräcklig infför allt jag gör och alla jag träffar. Jag vaknar varje morgon med onormalt hög puls och ibland orkar jag inte gå upp alls. Jag kan inte slappna av över huvud taget, vare sig mentalt eller fysiskt. Ibland börjar mitt hjärta slå oregelbundet och konstigt, vid ett tillfälle så länge som åtta-tio sekunder. Jag börjar gråta hur lätt som helst när jag är för mig själv. Större delen av min vakna tid vill jag antingen bara lägga mig ned och sova eller glömma mig själv genom att kolla på film, surfa eller spela tvspel.

Det är inte så att jag inte trivs med mitt liv i allmänhet - utbildningen, staden och vänner är fortfarande underbara! Jag vet inte vad jag ska göra för att må bättre - det blir bara värre och värre. Jag så trött att jag inte orkar testa på hundra olika grejer som eventuellt har en liten inverkan på välmåendet om jag har tur. Fast två saker har jag planerat in. Jag ska för första gången i mitt liv på ett terapeutiskt samtal, vilket skolhälsan kunde erbjuda gratis. Sedan ska jag fixa en bettskena, som gör att käkmusklerna kan slappna av på natten vilket förhoppningsvis förbättrar sömnen. Jobbigt att det kostar 3000 kr, men det får jag leva med.

Jag är orolig för att jag håller på att köra mig själv i väggen eller sluta med panikångest. Jag är rätt bra på att bara köra på av pliktkänsla även när jag mår skit, men det finns en gräns där också när jag slutar bry mig. Jag vet faktiskt inte hur jag ska lösa det här. Jag håller tummarna för att terapeuten kan hjälpa mig.

[EDIT] Jag bestämde mig för att ta en ledig dag imorgon. Det blir första föreläsningen jag missar sedan starten, det har jag råd med! Här ska slappas en hel dag till. Tvserier, Guitar Hero och roliga bloggar - här ska livet tas oseriöst ett litet tag!

Leka med Nationalencyklopedin

NE har en underbar startsida på nätet: www.ne.se. Den har nämligen en megasnygg lista med sökord, sorterade i regnbågens färger. Det skapas ett läckert spår av markerade ord när man drar muspekaren över listan, något som höll mig fascinerat fast i flera minuter. Det är sånt här jag kallar webdesign! :D

Smart sagt i fildelningsdebatten

Tre personer utbildade inom rättssociologi har i DN skrivit ett av de vettigaste inläggen om fildelning som jag sett. Frågan handlar inte om huruvida Pirate Bay bör fällas i rätten. Det handlar om ett samhällsproblem, en klyfta mellan rättsuppfattningen hos olika generationer och problemen med att försöka applicera gamla analoga lagar på ett digitalt samhälle.

Mycket tänkvärt, jag håller med helhjärtat!

http://www.dn.se/opinion/debatt/tre-av-fyra-struntar-i-lagen-mot-fildelning-1.804882

Snart: Motion Capture i ditt vardagsrum

En ny teknik för att överföra mänskliga rörelser till en dator, dvs motion capture eller mocap, har skapats på universitetet i Edinburgh. Istället för att fästa reflexer på kroppen och läsa av dem optiskt (som det görs idag till filmer och tvspel), fästs pyttesmå datorer med kardborreband och skickar trådlösa signaler. Rörelserna kan sedan kopieras i realtid av en figur på skärmen. Med andra ord blir det en riktigt avancerad fjärrkontroll som jobbar med exakta rörelser i tre dimensioner. Fördelarna mot den optiska tekniken är att det inte krävs stora ytor, fri sikt eller kamerautrustning för hundratusentals kronor. Wii-tillbehör, någon? Virtual Reality nästa? ( ゚▽゚)

Läs artikeln från Metro Teknik.

Bra tysk musik

Apropå en viss väns pågående äventyr i Tyskland, gillar jag verkligen låten Künstliche Welten. Trots att tyska inte låter särskilt vackert i tal, så kan det passa riktigt bra som sång.

Eftersom låten tillhörde en anime musikvideo på min dator så får även ni den serverad så. ;) Full Metal Alchemist är en riktigt bra berättelse men plågsamt sorglig på sina håll.

Jag behöver en förstärkare snarast - basen i mina hörlurar lämnar mycket övrigt att önska! Har du en billig till övers?


RSS 2.0